دانستنی های لازم درباره کابینت آشپزخانه

فروشگاه‌های مبلمان و لوازم داخلی منزل
به اشتراک بگذارید:  
در خانه های امروزی، آشپزخانه ها جزیی از نمای منزل هستند که در طراحی دکوراسیون بسیار تاثیرگذار هستند. از طرفی وسایل متعدد آشپزخانه که در تهیه خوراک و نظافت استفاده می شوند نیاز به فضایی برای نگهداری دارند. کابینت با قدمتی چند صد ساله در منازل، امروزه هر دو نقش گفته شده در بالا را ایفا میکند.
کابینت آشپزخانه

مقدمه ای در شناخت کابینت آشپزخانه

کابینت آشپزخانه محفظه ای است طبقه بندی شده با کشو و در که اغلب در آشپزخانه به منظور نگهداری از ظروف آشپزخانه، لوازم آشپزی، مواد شوینده و مواد غذایی خشکبار همچون حبوبات و برنج نصب می شود. نوع دیگر کابینت در سرویس بهداشتی به منظور نگهداری از حوله، شامپو و صابون، لوازم آرایش و ابزار اصلاح به کار می رود. کابینت آشپزخانه معمولا در ردیف پایین، در کف روی زمین و ردیف بالا روی دیوار نصب می شود و بین آن فضاهایی مختص یخچال، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، پکیج و اجاق گاز، در نظر گرفته می شود هر چند امروزه شکل اجاق گاز اغلب به صورت صفحه ای می باشد که روی کابینت نصب می شود. و برای سرویس بهداشتی، معمولا بالای سنگ روشویی، همراه با آینه نصب می شود. گاهی فضای زیر روشویی نیز قفسه بندی می شود. کابینت آشپزخانه معمولا یک یا دو در دارند و در و مواردی دارای قفل نیز هستند. روی آنها با صفحات مقاوم پوشانده می شود به طوری که قابلیت استفاده به عنوان میز کانتر برای انجام امور آشپزی و استقرار وسایل مربوطه را دارند. 

تاریخچه کابینت در دنیا

کابینت چوبی کلاسیک

در انگلستان پیش از پیدایش طراحی صنعتی، کابینت سازان کار طراحی و تولید اغلب اسباب و اثاث منزل را انجام می دادند. در اواخر قرن هجدهم، افراد مشهور این حوزه نظیر توماس شراتون، توماس چیپندال، برادران شِیوِر و وارمرلی و جورج هِپِل وایت کتاب هایی در این زمینه منتشر کردند. این کتاب هایی حاوی تجربیات و طراحی های خود ایشان و دیگران در ساخت کابینت بود. اما شاید مشهورترین فرد این حوزه در دوران پیش از طراحی صنعتی، آندری چارلز بول فرانسوی باشد. آثار به جا مانده از او به صنایع دستی بول معروف هستند. همچنین امروزه دانشگاهی در پاریس به نام اکول بول، وجود دارد که در زمینه صنایع دستی و هنرهای عالی فعالیت دارد و اصول هنر بول را ارائه می کند. 
در طی انقلاب صنعتی و اختراع ماشین بخار، ابزار و مواد کابینت سازی همچون دیگر صنایع تغییرات مهمی پیدا کرد که منجر به تولیدات متنوع و انبوه در این زمینه شد و سلطه تولیدات سنتی در بازار دکوراسیون منزل کم کم از میان رفت. با این حال در همین دوران در بین قشر طبقه متوسط جامعه در کشورهای صنعتی، تمایل به اسباب و اثاث سنتی بیشتر شد و همین امر موجب شد تا کابینت سازان سنتی دوباره قدری رونق پیدا کنند. 
در میانه های قرن نوزدهم، جنبش هنر و صنایع دستی از انگلستان آغاز شد و در مدت کوتاهی امریکا و همه کشورهای قلمرو پادشاهی بریتانیا را فراگرفت. این جنبش از هنرهای دستی در برابر صنعتی سازی و ماشینی شدن کارها دفاع می کرد. در این دوره کابینت سازی به عنوان یک شغل ممتاز، برجسته  ستودنی مطرح شد به طوری که یک چهارم جمعیت آن روز بریتانیا به این شغل روی آورده بودند و حدود یک سوم مردم فرزندان خود را به یادگیری و آموزش کابینت سازی تشویق می کردند.
پس از جنگ جهانی دوم، صنایع چوبی در بین طبقه متوسط رواج یافت. یکی از اقشاری که خیلی جدی و حرفه ای به کار با چوب روی آوردند کابینت سازان بودند و  کم کم تعداد افراد شاغل در این رشته خیلی بیشتر از قرن هجدهم و پیش از آن شد. 

انواع کابینت آشپزخانه از نظر ساخت

کابینت آشپزخانه تیره رنگ

امروزه با توجه به کمبود فضا در اغلب خانه های شهری، طراحی کابینت آشپزخانه باید در جهت اشغال کمترین فضای ممکن در آشپزخانه و در عین حال دارای بیشترین فضا برای استقرار وسایل در آن باشد. امروزه دو نوع کابینت توکار و روکار تولید می شود. 

کابینت آشپزخانه توکار 

در مکان برای همیشه نصب می شود و روال کار بدین شکل است که سازنده با حضور در محل، طراحی را انجام می دهد سپس در کارگاه قطعات اولیه ساخته می شوند. در انتها، سرهم سازی و نصب کابینت در محل انجام می شود. در این حالت ابعاد و شکل قفسه ها و کشوها به دلخواه مشتری یا با توجه به محدودیت های محیط تعیین می شود. از موادی نظیر چوب، وکیوم، ام  دی اف، پی وی سی، هایگلاس، و ترکیب هایی همچون چوب فلز، چوب با روکش ام دی اف و فلز با ام دی اف در ساخت این نوع کابینت آشپزخانه استفاده می شود.   
گفتنی است برای سرویس بهداشتی معمولا از جنس پی وی سی که ضد آب است استفاده می شود.

کابینت آشپزخانه روکار 

معمولا در اندازه های استاندارد و معمولی در کارگاه ساخته می شود و با قیمت های ارزان در اختیار مشتریان قرار می گیرد. جنس این گنجه اغلب فلزی، طرح های آن ساده و وزن آن سبک است. 

انواع کابینت آشپزخانه از نظر جنس

کابینت فلزی 

کابینت آشپزخانه فلزی

امروزه با توجه به تنوع طرح و نقش در جنس های دیگر، کمتر کسی خواهان کابینت آشپزخانه فلزی است با این حال سطح استیلِ براق و ضد زنگ، مقاومت و استحکام زیاد که موجب طول عمر بالا می شود، باعث می شود عده ای هنوز آن را ترجیح بدهند و البته فلز برای برخی محیط های اداری،کارگاهی، آزمایشگاه، آشپزخانه های صنعتی و رستوران ها بهترین گزینه است. این سازه هزینه نگهداری پایینی دارد و نظافت آن نیز به سادگی انجام می شود. 

کابینت آشپزخانه چوبی

یکی از زیباترین و در عین حال گرانترین نوع کابینت، کابینت آشپزخانه چوبی است. طرح های سنتی و جلوه اشرافی این گنجه مناسب دکوراسیون های مجلل و افراد با سلیقه کلاسیک است. چوب درختان بلوط، افرا و گردو برای ساخت این سازه های آشپزخانه بکار می رود. نقش های گوناگونی بر روی در و چهارچوب همراه با دسته و یراق آلات شیک در کنار رنگ آمیزی مناسب، جلوه چشم نوازی به کابینت میدهد اما دو نکته را در این خصوص باید رعایت کرد: اول نفوذ آب و رطوبت به زودی موجب تخریب و از بین رفتن جلوه آن می شود. برای پیشگیری از این امر باید سطوح مختلف چوب، با پوشش های ضد آب و ضد رطوبت محافظت و در بازه زمانی معین، قسمت های مختلف بازبینی شوند. دوم گرد و غبار، لکه و چربی به مرور زمان به راحتی روی سطوح می نشیند  و اگر به موقع تمیز نشود، پاک کردن آن سخت و گاهی منجر به آسیب میشود. برای پیشگیری از این آسیب، نظافت با مایع ظرفشویی و یا محلول آب و سرکه توصیه می شود. 

کابینت ام دی اف

کابینت آشپزخانه ام دی اف

یکی از رایج ترین و پرکاربردترین مواد در ساخت کابینت، تخته های فیبر است که ام دی اف نامیده می شود. رنگ اولیه ام دی اف چوبی است که خود با بسیاری از دکورهای مدرن امروزی هماهنگ می شود با این حال انواع روکش های غیر چوبی نیز می تواند در آن استفاده شود. مقاومت حرارتی بالا، عایق در برابر صدا و استحکام مناسب در برابر رطوبت از ویژگی های بارز گنجه ام دی اف است. 
توصیه می شود در صورت کثیف شدن سطح کابینت آشپزخانه ام دی اف، در حداقل زمان برای رفع آن اقدام کنید. این کار به حفظ زیبایی آن کمک می کند. همچنین استفاده از واکس و پوشش های جانبی برای حفظ جلوه و نمای ام در اف بسیار مفید است. 

کابینت آشپزخانه هایگلاس 

از جنس ام دی اف و با روکش براق ساخته می شود. تنوع رنگ زیاد، آن را با اکثر دکورهای مدرن هماهنگ می کند و جلوه براق آن، برای محیط کم نور مناسب است. مهمترین نکته درباره کابینت آشپزخانه هایگلاس، آسیب پذیری سطوح آن در برابر خراشیدگی است. بنابراین باید در برابر اجسام نوک تیز و ابزار خشن محافظت شود. این جنس مناسب استفاده در بدنه و درهای قفسه است. استفاده از آن برای صفحه کابینت به دلیل آسیب پذیری بالا، توصیه نمی شود. این کابینت در برابر گرد و غبار و لکه مقاوم است و برای تمیز کردن آن کافیست یک پارچه نمدار روی سطوح کشیده شود. 

کابینت پی وی سی

کابینت آشپزخانه پی وی سی

کابینت پی وی سی از پلاستیک فشرده ساخته شده است که گزینه مناسبی برای محیط مرطوب است. به علاوه سطوح سازه آن، مقاومت خوبی در برابر ضربه و خش دارد و  همچنین نظافت و نگهداری آن نسبیت به انواع دیگر ساده و کم هزینه است. وزن کم، نصب آسان و سریع و تنوع رنگ از دیگر ویژگی های این کابینت است.

نکات مهم در انتخاب کابینت آشپزخانه

در انتخاب جنس کابینت آشپزخانه، علاوه بر قیمت، سازگاری آن با محیط خانه اعم از رنگ و نوع پرده، کاشی و سرامیک کف و دیوار، هارمونی با اطراف و... را در نظر بگیرید. مثلا نور مستقیم خورشید در آشپزخانه و رطوبت زیاد مانند مناطقی با هوای شرجی، محدودیت هایی ایجاد می کنند. 
در انتخاب یراق آلات، میزان استفاده و تعداد افراد استفاده کننده را در نظر بگیرید. برای استفاده های مکرر لولا و دستگیره های با دوام باید بکار برده شود و مدل های ظریف و تزیینی مناسب این نوع کاربرد نیستند. یکی از مواردی هم که بعد از خرید کابینت آشپزخانه اقدام به خرید آن می شود و بایستی هماهنگی بین آن و کابینت های آشپزخانه داشته باشد، خرید لوازم آشپزخانه (یخچال، هود، لباسشویی، ظرفشویی و...) می باشد.
اگر فضای آشپزخانه کوچک است، در طراحی کابینت، قفسه ها را تا سقف بالا ببرید و از ایجاد فضاهای دکوری و کم استفاده پرهیز کنید. 
در انتخاب رنگ توصیه می شود در صورتی که آشپزخانه بزرگ است، انتخاب در طیف رنگ تیره باشد و برای آشپزخانه کوچک رنگ های روشن مناسب هستند. همچنین رنگ های ملایم در دراز مدت زیبایی خود را حفظ می کنند در حالی که بازه رنگ تند، بعد از مدتی در بیننده دلزدگی ایجاد می کند. 
درِ قفسه ها جلوه اصلی و نمای کلی کابینت آشپزخانه هستند. در طرح های کلاسیک درها دارای نقش های برجسته و ریزه کاری های زیاد هستند در حالی که گنجه های مدرن ساده و با حداقل شلوغ کاری هستند. در هر دو صورت انتخاب پوشش محافظ برای پیشگیری از خش و خراشیدگی و همچنین انواع لکه و کثیفی نباید فراموش شود.
کابینت آشپزخانه هایگلاس

ثبت نظرات
نظرات