بهتر است قبل از شروع اولین جلسه تمرین بوکس این نکات را بدانید
باشگاهها و اماکن ورزشی
ورزش بوکس بسیاری از مشهورترین ورزشکاران تمام دوران را تقدیم به جامعه کرده است و در بین همه سنین، اقشار و ملیتها از محبوبیت خاصی برخوردار است. برای شروع حرفه ای بوکسوری لازم است تجهیزات اولیه و مکان مناسبی را برای تمرین آماده کرد.

چرا بوکس؟
آشنایی با اصول ورزش بوکس
نحوه انجام مبارزات بوکس
در مورد رینگ بوکس چه می دانید؟
آیا میتوان بوکس را مستقل، بدون مربی و در خانه یاد گرفت؟
فواید بوکس
تجهیزات ضروری برای شروع
• فضایی برای تمرین بوکس پیدا کنید
• باند دست
• دستکشهای مخصوص بوکس
• کیسه بوکس
• کفش مخصوص
• لباسهای متناسب بپوشید
• با شکم پر ورزش نکنید
• باید طناب بزنید ... زیاد
• از روز اول قرار نیست وارد رینگ مسابقه شوید
• مهمترین نکته در بوکس، طرز ایستادن است
• بوکس یک ورزش تیمی است
• با درد دوست شوید
تاریخچه بوکس ایران
وضعیت بوکس دخترانه در ایران
بوکس حرفه ای
اصطلاحات پرکاربرد بوکس
تمرینات بوکس
۱. کیسه زدن
2. شادو زدن
تفاوت بوکس و کیک بوکسینگ
بوکس یا هنر جنگیدن، از جمله محبوبترین رشتههای ورزشی است که از هر قشر، سن و جنسیتی به آن علاقه دارند. اگر شما هم رویای بوکسور شدن در سر دارید یا به تازگی وارد این ورزش شدهاید و نمیدانید از کجا باید شروع کنید، این مقاله را از دست ندهید.
در صنعت تناسب اندام، تعداد بی شماری سالن های بدنسازی بوکس در سراسر کشور وجود دارد که تقریباً هر کسی می تواند به آنها ملحق شود.
چرا بوکس؟
نامهایی مانند محمد علی، مایک تایسون و جورج فورمن مترادف با کلمه بوکس هستند. مبارزه محمد علی و جو فریزر در سال 1975، یکی از محبوبترین رویدادهای ورزشی در تاریخ دنیا محسوب میشود. این ورزش در سراسر دنیا بسیار محبوب است و برخی از مسابقات آن توسط میلیونها بیننده به صورت زنده دنبال میشود.
این ورزش قدمتی هزاران ساله دارد و در سال 688 میلادی به عنوان یک رویداد رسمی المپیک شناخته شده است. بوکس، به عنوان یک ورزش مدرن و امروزی شامل دو ورزشکار است که با دستکشهایی به یکدیگر مشت میزنند و سعی میکنند حریف خود را زمین بزنند. این مبارزات معمولاً 3 تا 12 راند طول میکشد که هر راند معمولاً سه دقیقه است.
این ورزش یک تمرین عالی و یکی از چالشبرانگیزترین رشتههای ورزشی محسوب میشود. برای اینکه تبدیل به یک بوکسور شوید به سرعت، چابکی، ظرافت، قدرت، استقامت و نهایت نظم ذهنی نیاز دارید.
مهمتر از آن، بوکس شما را یک پله از آن چیزی که هستید فراتر میبرد، شما را در شکست، فروتن و در پیروزی، باشکوه میکند.
آشنایی با اصول ورزش بوکس

یکی از ورزش های رزمی انفرادی که به شدت وابسته به توانایی بدنی فرد است ورزش بوکس است. معمولا مسابقات بوکس در دو نوع مختلف برگزار می شوند که عبارتند از: بوکس حرفه ای و آماتور. با توجه به ماهیت بوکس عموما افرادی که خیلی جنگنده هستند و روحیه و عطش بالایی برای مبارزه دارند به این ورزش علاقه مند شده و جذب آن می شوند. در کنار قدرت بدنی خیلی بالا لازم است تا فردی که که در این رشته فعالیت می کند کاملا با شهامت و شجاع باشد و در عین حای که تکنیک ها و تاکتیک ها را به خوبی پیاده سازی می کند از عکس العمل های خیلی سریعی هم بهره مند باشد. چون علاوه بر امتیاز گرفتن در این ورزش، مهم است که امتیاز هم از دست ندهید و در ینجاست که فرز بودن، چابکی و چالاکی و همچنین عکس العمل های خیلی سریع کاملا کمک کننده هستند.
نحوه انجام مبارزات بوکس

ورزش بوکس به صورت راند برگزار میشود و یک داور وسط وجود دارد که بر حرکت های مبارزان احاطه داشته و میان آنها داوری میکند. پس از به اتمام رسیدن هر راند که همانطور که گفتیم 3 دقیقه به طول می انجامد مبارزان برای 1 دقیقه استراحت کرده و سپس مجددا به رینگ باز می گردند. هدف اصلی از مسابقه بوکس این است که مبارزان به وسیله ضربه هایی که وارد می آورند (همان انواع مختلف مشت ها) از حریف خود امتیاز گرفته و در نهایت در پایان بازی وی را مغلوب کنند. ام چطور می توان از حریف امتیاز گرفت؟ اگر ضربه های مبارز با دست بسته و مشت شده به هر یک از قسمت های دو طرف سر حریف، صورت وی و همچنین بالا تنه او برخورد داشته باشد آنگاه بسته به نوع ضربه و محل آن به فرد زننده ضربه امتیاز داده می شود. معمولا در مسابقه ها هر مبارز را یک کمک و یک دستیار همراهی میکنند که می توانند در تایم استراحت او را اصطلاحا تر و خشک کنند.
در مورد رینگ بوکس چه می دانید؟

مکانی که مبارزات و همچنین تمرین های ورزش بوکس در آنجا صورت نی گیرد رینگ بوکس نامیده می شود. رینگ های بوکس استاندارد مشخصه های زیر را دارا هستند:
· رینگ بوکس استاندارد می تواند ابعادی دست کم 4.9*4.9 متر و ماکزیمم 6.10*6.10 متر داشته و به شکل مربع هم باشد.
· قسمت کف هر رینگ لازم است تا حتما مسطح بوده و در عین حال محکم و مقاوم باشد. علاوه بر آن می بایست از قسمت بیرون طناب ها به اندازه دست کم 50 سانتی متر به سمت بیرون کشیده شده و ادامه داشته باشد.
· متریال مورد استفاده برای کف رینگ نمد و یا لاستیک است که قطر آنها باید مینیمم 1.50 سانتی متر و ماکزیمم 1.90 سانتی متر باشد. علاوه بر این می بایست حتما یک پارچه برزنتی محکم هم کشیده شده و همه اینها باید کل رینگ را کاور کنند.
· دور رینگ باید با سه رشته طناب، طناب کشی شود. ضخامت طناب ها بین 3 تا 5 سانتی متر بوده و فاصله آنها از کف رینگ به ترتیب از دورترین تا نزدیکترین باید 130، 80 و 40 سانتی متر باشد.
آیا میتوان بوکس را مستقل، بدون مربی و در خانه یاد گرفت؟

قطعا بهترین راه برای آموزش و یادگیری، ورود به یک سالن بوکس واقعی پر از مربیان مجاز و بوکسورهای آماتور و حرفه ای است. ممکن است بدون داشتن مربی فنون و اصول حرفهای را یاد نگرفته و مجبور شوید برای پیاده کردن هر حرکت و فن ماهها تلاش کنید. ممکن است حتی به خاطر ناشی بودن، به خود آسیب بزنید.
اما اگر اکنون امکانات رفتن به باشگاه و کلاس را ندارید، وقت را از دست ندهید و شروع کنید. میتوانید از فیلمهای آموزشی استفاده کرده یا روی تمرینات آمادگی جسمانی تمرکز کنید تا شرایط رفتن به کلاس حرفهای را پیدا کنید.
فواید بوکس
عدهای به اشتباه تصور میکنند که در مشت زنی صرفا بازو تقویت میشود، اما:
• عضلات بالاتنه تقویت میشود.
• وضعیت بدن بهبود پیدا میکند.
• استقامت بدن افزایش مییابد.
• هوشیاری افزایش مییابد.
• خلق و خوی شما تقویت میشود.
• بین دست و چشم هماهنگی ایجاد میشود.
• اعتماد به نفس شما افزایش پیدا میکند.
• سلامت قلب و عروق تضمین میشود.
تجهیزات ضروری برای شروع

خوشبختانه، برای یادگیری بوکس به تجهیزات زیادی نیاز ندارید. مکانی برای تمرین، دستکش بوکس، باند دست بوکس و کیسه بوکس کافی هستند تا شما بتوانید اولین جلسات مشت زنی و تمرین را شروع کنید.
• فضایی برای تمرین بوکس پیدا کنید
به جز رفتن به باشگاه، برای تبدیل شدن به یک بوکسور حرفهای باید تمرینات خود را در منزل ادامه دهید. مکان تمرین شما در خانه باید تجهیزات بوکس را به بهترین وجه در خود جای دهد و فضای کافی هم برای انجام حرکات ورزشی داشته باشد. فرش و کف چوبی سطوح مناسبی برای تمرین نیستند، تهیه تشکهایی که لغزنده نیستند، به هنگام یادگیری حرکات اصلی و مراحل پایهی بسیار مفید و ایمن خواهد بود.
• باند دست:

در بوکس که یکی از محبوب ترین های ورزش های رزمی می باشد، از باند دست استفاده می شود. این باند ها نوارهای پارچهای هستند که از بند انگشتان و مچ دست محافظت میکند. با اینکه سبکترین نوع پوشش هستند، اما محافظت خوبی دارند. بعضی از این نوارها یکبار مصرف و برخی قابل استفاده مجدد هستند، در هر دو حالت باندهای دست قیمت زیادی ندارند. انواع مختلفی از آنها وجود دارد. نوارهای سنتی را باید دور دست پیچید و ممکن است شل شوند. نوارهای الاستیک، منطبق با فرم دست میشوند، شل نشده و پوست میتواند از زیر آنها تنفس کند.
• دستکشهای مخصوص بوکس:

بالشتکهای تعبیه شده در آن به شما کمک میکند تا بدون نگرانی مشت بزنید. دستکشهای بوکس در دو نوع تمرینی و حرفهای تولید میشوند. بهتر است هنگام خرید به سایز دستکش، جنس و وزن آنها توجه کنید.
جالب است بدانید که این دستکشها تنها متعلق به بوکس نمیباشند.
اکثر تولید کنندگان، دستکشهای خود را بر اساس وزن دسته بندی میکنند تا اندازه. اگر بر حسب اندازه تفکیک شده باشد، معمولاً در سه نوع کوچک، متوسط و بزرگ است. یک راه بهتر برای پیدا کردن دستکشهای مناسب شما، وزن آنهاست. دستکشهای مشت زنی معمولا در دسته های وزنی از 290 گرم تا 600 گرم عرضه می شوند. بوکسورهای حرفهای ترجیح میدهند سبکترین دستکشها را داشته باشند. در بین جنسهای موجود در بازار، دستکشهای چرمی و وینیلی رایجتر هستند. دستکشهای چرمی گرانتر و به همان اندازه مرغوبتر هستند. شاید یک جفت دستکش وینیلی ایده بدی برای شروع نباشد.
• کیسه بوکس:
کیسههای مشت زنی دو نوع متداول دارند: آویزان و ایستاده. ولی به طور کلی کیسههای آویزان متداولتر هستند.
- کیسههای آویزان:

بوکسورهای حرفهای از کیسههای آویزان استفاده میکنند. این کیسهها نیاز به فضای بیشتری دارند و پس از نصب نمیتوانید جای آنها را تغییر دهید. کیسههای آویزان دارای دو مدل هستند، کیسههای بلند و موزی شکل که برای ضربات پا مناسب ترند و کیسههای کوتاه معمولی که ضخیمتر هستند و ضربات متوسط تا بالا را تحمل میکنند.
- کیسه ایستاده:

قابل جا به جایی و به لحاظ قیمت ارزانتر هستند، اما همین قابلیت جا به جایی باعث میشود در حین ضربات سنگین از جای خود حرکت کنند. ضمنا دوام کیسههای آویزان را نمیتوان از آنها انتظار داشت.
در نهایت اگر جای ثابتی برای تمرین در خانه دارید، با کمی هزینه بیشتر یک کیسه بوکس آویزان تهیه کنید، اما اگر مجبور هستید مرتب جا عوض کنید (مثلا در پارکینگ خانه تمرین میکنید) میتوانید یک کیسه ایستاده بخرید.
• کفش مخصوص:

بوکسورهای آماتور و حرفهای موظف به پوشیدن کفشهای مخصوص بوکس هستند و نمیتوانند با پای برهنه مبارزه کنند. کفشها، شما را در رینگ، چنگ زدن و محافظت میکنند و حرکات شما را دقیقتر و باثبات میکنند. اما اگر مبتدی هستید و تازه تمرینات مشت زنی را شروع کردهاید، نیازی به تهیه کفش مخصوص ندارید، اما حتما از کفش ورزشی مناسب در طی تمرینات خود استفاده کنید.
زمانی که از مسیر ورزشی که انتخاب کردهاید مطمئن شدید، میتوانید دیگر تجهیزات تکمیلی مانند کلاه، محافظ لثه و محافظ کشاله ران را تهیه کنید.
در پایان، با چند توصیه که هر بوکسوری باید قبل از شروع تمرینات و آموزش حرفهای بداند، این مبحث را خاتمه میدهیم:
• لباسهای متناسب بپوشید
بسیار از ورزشکاران توصیه میکنند که لباسی بپوشید که در آن راحت باشید. زیرا در طول مدت کل تمرین سر پا ایستادهاید. لباس شما نباید تنگ یا گشاد باشد. در صورت تنگ بودن نمیتوانید تحرک لازم را داشته باشید و اگر گشاد باشد، ممکن است به چیزی گیر کند، دید شما را مسدود کند یا توسط کسی کشیده شود.
• با شکم پر ورزش نکنید
خوردن قبل از ورزش، جریان خون را به عضلات محدود کرده و حرکات موثر یا قدرتمند نخواهند بود. اگر واقعاً نیاز دارید که قبل از تمرین چیزی بخورید، یک موز یا چند تکه هندوانه انتخاب مناسبی است. وعدههای غذایی مانند موز و هندوانه بدون اینکه شما را سنگین کنند، قند لازم بدن را تامین میکنند.
• باید طناب بزنید ... زیاد

طناب زنی عامل مهمی در آماده شدن برای بوکس است، بهترین روش تمرین هماهنگی دست و پا، طناب زنی است. بوکس هم به همین شکل است. دستها و پاهای شما باید هماهنگ باشند و بتوانند با هم کار کنند. بعلاوه، طناب زنی یک راه عالی برای بالا بردن سریع ضربان قلب است، به همین دلیل است که بیشتر کلاسهای بوکس با طناب زنی آغاز میشود. برای کسب آمادگی جسمانی و هماهنگی دست و پا، باید زیاد طناب بزنید.
• از روز اول قرار نیست وارد رینگ مسابقه شوید
فقط به این دلیل که چند ماه تمرین کردهاید دلیل نمیشود که آماده مسابقه هستید. اگر نمیتوانید مشتهای خود را به دقیقترین و صحیحترین روش پرتاب کنید، پس نباید با شخص دیگری مبارزه کنید. ضمنا جای مسابقه در رینگ است، هرگز از قدرت و توانایی خود سو استفاده نکنید.
• مهمترین نکته در بوکس، طرز ایستادن است
اگر درست ایستادن را یاد نگرفته باشید، مشت پرقدرتی نخواهید زد. زانوهای شما باید همیشه نرم باشند. نباید پاهای خود را قفل کنید. هر نوع حرکت قدرتی، فقط با داشتن زانوی نرم ممکن است. موضعی شبیه به بازیکنان بسکتبال باید به خود بگیرید. هنگامی که مشغول به تمرین بوکس هستید، لحظهای که پاهای شما قفل شوند، آسیب پذیری شما همانجاست. زیرا نمیتوانید تعادل خود را حفظ کنید.
• بوکس یک ورزش تیمی است

بوکس ورزش انفرادی، یا مثل کلیشهها دعوای تن به تن، نیست، همه چیز در کلاسهای بوکس مبتنی بر کار تیمی است. شاید در ظاهر مقابل کسی بایستید و تمرین کنید، اما در واقع هر دوی شما یادگیری و پیشرفت را با هم شریک میشوید و بدون یکدیگر نمیتوانید موفق شوید.
• با درد دوست شوید
در ابتدای تمرینات، ممکن است هر روز با درد بدن و گرفتگی عضلات از خواب بیدار شوید. این امر عادی است! بدن شما هنوز به تمرین حرفهای عادت نکرده است. اگر بدن درد، شما را بیش از حد اذیت میکند تمرینات هوازی قبل از تمرین بوکس را بیشتر کنید و روی آمادگی جسمانی متمرکز شوید.
نه تنها بوکس، بلکه هر ورزش دیگری نیازمند تلاش و تحمل سختی است.
تاریخچه بوکس ایران

بوکس در ایران سابقه ی خیلی طولانی ندارد و نقل است زمانی که برای سمت مدیریت کالج آمریکایی در ایران، هوارد باسکرویل انتخاب شد، ورزش بوکس نیز توسط وی وارد کشور گشت. اما با فوت وی این کار نیمه تمام ماند. بعدها جوانان ایرانی با دیدن فیلمهایی که محتویات بوکس داشتند، این ورزش را به صورت کاملا غیر حرفه ای و آماتوری تمرین میکردند. در سال ۱۳۱۴ مهندسی تحت عنوان فایت، پا به تهران گذاشت و به دلیل سابقه ای که در بوکس و قسمت سنگین وزن داشت به تمرین افرادی چون آقای ناطقی و زنگنه پور پرداخت. از آن جا بود که ایران نیز در رشته ی بوکس شروع به تعلیم بوکسور کرد و به جایی رسید که در المپیک نیز حرفی برای گفتن پیدا کرد.
وضعیت بوکس دخترانه در ایران

در بوکس ایران به دختران در سطح حرفه ای آموزش داده نمیشود و باشگاه ورزشی بانوان در تعداد محدودی پذیرش برای یادگیری بوکس دارند. دلیل این امر نیز تاثیر این ورزش بر زیبایی ظاهری از جمله شکستگی بینی از طریق اعمال ضربات به سر و صورت است. در بوکس ایران تعداد زیادی از دختران و بانوان به صورت خود ساخته یا تحت نظارت مربی در محیطهای غیر ورزشگاهی در حال آموزش این ورزش هستند و بیشترین استفاده را در لحظات دفاع از خود میبرند. با این وجود بسیاری از بانوان بوکسور ایران در پی پیشرفت بوکس مخصوصا در قسمت بوکس دخترانه هستند.
مناسب ترین سن برای کودکان از جمله دختران یا پسرانی که علاقه به یادگیری بوکس دارند، هشت سال با بالاست. ولی حداکثر سنی برای این ورزش وجود ندارد.
بوکس حرفه ای

بوکس حرفه ای نوعی متمایز از بوکس های آماتور و غیر حرفه ای است که مقررات مخصوص به خود را دارد. به عنوان نمونه در بوکس آماتور، بوکسور می تواند بالا تنه بپوشد، کلاه محافظ داشته باشد اما در بوکس حرفه ای این پوشش ها ممنوع میباشد. یک بوکسور حرفه ای قطعا باید از نظر آمادگی جسمانی و روانی در حدی باشد که هم بتواند در ضربه زدن عالی عمل کند و هم در زمان ضربه خوردن کمترین آسیب را ببیند.
اصطلاحات پرکاربرد بوکس

جب: در بوکس زنی، به دستی که سمت پای جلوتر قرار داشته باشد، دست پیش رو میگویند. حال زمانی که مشت این دست به سمت چانه ی حریف پرتاب شود، اصطلاحا جب زده. این نوع مشت زنی در بوکس پرکاربردترین میباشد.
کراس: کراس در واقع مشتی پر قدرت است که توسط دست غالب و با چرخشی کوتاه در قسمت تاپ گشت روانه حریف گردد
آپرکات: مشت رها شده به سمت چانه ی حریف از فاصله ی کوتاه و از سمت پایین را میگویند.
هوک: مشت های رها شده از جهات مختلف به سمت صورت را هوک میگویند. دلیل نامگذاری این حرکت، حالت دستها میباشد که شکلی قلاب مانند دارد.
ساتب: وقتی دو مبارز که چپ دست و راست دست هستن مقابل هم قرار بگیرند باید فرم کل بدن رو تغییر بدن.
تمرینات بوکس

برای افزایش مهارت در ورزش بوکس باید تمرینات مربوط به آن بر پایه ی اصول و قواعد خاص خود باشد. این تمرینات علاوه بر افزایش مهارت به بوکسور کمک میکند تا بدنی آماده و ورزیده داشته باشد. آموزش تمرینات بوکس بر عهده ی مربی میباشد که هر چه حرفه ای تر و با تجربه تر باشد قطعا در صحیح آموزش دادن، تاثیر گذارتر خواهد بود.
۱. کیسه زدن:

از انواع تمرینات مداوم یک بوکسور، زدن مشت به کیسه ی مخصوص است. اگر به تازگی وارد این ورزش شده اید، دقت داشته باشید که هرگز بدون باند و دستکش این اقدام را انجام ندهید. داشتن کیسه بوکس استاندارد قطعا در پیشبرد صحیح تمرینات شما تاثیر مثبتی خواهد گذاشت.
2. شادو زدن:

یکی دیگر از تمرینات بوکس، شادو زدن میباشد که مهمترین تاثیر آن، افزایش مهارت است. شادو زدن به این صورت میباشد که شما باید فرض کنید یک حریف مقابل شما ایستاده و پس از تصویرسازی ضربات احتمالی آن، باید شروع به تمرین با وی کنید. در واقع یک مبارزه ی واقعی با حریف خیالی خواهید داشت. این تمرینات باعث افزایش آمادگی ذهنی، تمرکز به تکنیک های ناخودآگاه و بالا بردن دقت ضربات میگردد.
تفاوت بوکس و کیک بوکسینگ

برای این که با ورزش بوکس حرفه ای اشناییت بیشتری پیدا کنید لازم است که تفاوت بوکس و کیک بوکسینگ را نیز بشناسید.
۱- در بوکس فقط می توان از دست برای مبارزه استفاده نمود. در حالی که در کیک بوکسینگ همدست و هم پا مجاز است.
۲- دفاع در بوکس راحت تر است، چرا که ضربات میبایست فقط به بالاتر از کمربند وارد شود.
۳- در یکی وضعیت بدن در حالت پهلو به پهلو میباشد اما در کیک بوکسینگ فرد حالت مربع مانند برای دفع ضربات دست و پا دارد.
۴- فاصله در بوکس کوتاه است چون برای استفاده از مشت یا باید فاصله کوتاه باشد یا بیش از حد خم شد. اما کیک بوکسینگ اینگونه نیست.
۵- در بوکس پرتاب ممنوع است.


نظرات
امیر علی | شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۲
صفر
Amirabbas | چهارشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۲
باید توضیحات خلاصه میبود
zainab | سه شنبه ۲۵ بهمن ۱۴۰۱
یک سوال داشتم من یکی از چشم هام مشکل داره و در ورزش های رزمی دارای ضربه شدید دکتر بهم اجازه نمیده کار کنم و علاقه زیتدی دارم ب ورزش های رزمی میشه راهنماییم کنید که چه ورزش رزمی به دردم می خوره و ب بوکس علاقه دارم