همه چیز در مورد تیراندازی با کمان
باشگاهها و اماکن ورزشی
تیراندازی با کمان یکی از ورزشهای پرطرفداری است که در کشور ما نیز به شدت در حال توسعه و پیشرفت است. خاستگاه ورزش تیراندازی با کمان به دوران باستان برمی گردد، به طوری که در زمان های قدیم از تیر و کمان برای شکار استفاده می شد. اما امروزه تیراندازی با کمان یک ورزش مسابقات جهانی المپیک است.

ویژگی های یک ورزشکار تیراندازی با کمان حرفه ای
قوانین ورزش تیراندازی با کمان چیست؟
مروری بر تاریخچه تیراندازی با کمان
قوانین مسابقات FITA
تیراندازی با کمان ورزشی است که هدف از آن ارسال تیر به سمت هدف با استفاده از کمان است که از قدیم الایام و از روزهای شکار بشریت سرچشمه می گیرد. ورزش تیراندازی با کمان برای اولین بار در المپیک تابستانی 1904 در برنامه های المپیک گنجانده شد و از سال 1972 به طور مداوم در این مسابقات بوده است. در حالی که فرانسه ، بلژیک و بریتانیای کبیر در دوره های اول در این رشته حرف اول را می زدند، اما ایالات متحده ، روسیه، کشورهای اسکاندیناوی ، ایتالیا و کره در دوره های بعدی، موفق تر عمل کردند. فدراسیون بین المللی تیر و کمان (FITA)، که در سال 1931 تأسیس شد و اکنون 140 عضو دارد و بزرگترین مرجع در تیراندازی با کمان است.
متریال انعطاف پذیر کمان تیراندازی از پلاستیک ویژه ای ساخته شده است. تیرها نیز ممکن است از فیبر ، کربن ، چوب آلومینیوم یا فولاد باشند.
گفتیم که تیر و کمان همزمان با وجود بشریت توسعه یافت. این سلاح ، دوست ، محرم و امنیت انسان های اولیه بوده است و هر تمدنی تیر و کمان را کمی بیشتر توسعه داده و در نهایت به شکل و فرم امروزی درآمده است. اما اصل کار آن اساسا تغییر چندانی نداشته است.
ویژگی های یک ورزشکار تیراندازی با کمان حرفه ای

قدرت ، هماهنگی و صبر سه ویژگی اصلی یک کماندار خوب و حرفه ای هستند. البته وقتی سخت کوشی و جاه طلبی مورد انتظار از هر ورزشکاری به این موارد اضافه شود، ما یک ورزشکار تیراندازی با کمان خوب را تعریف می کنیم که می تواند در مسابقات جهانی و بین المللی بدرخشد.
سنین 12 تا 14 سال مناسب ترین زمان برای شروع این ورزش و ثبت نام در یک باشگاه تیراندازی با کمان معتبر است. تقریبا 2 سال طول می کشد تا یک کماندار خوب شوید. پس از گذار از دوره مقدماتی به دوره جوانان (16-18 سال) و سپس به گروه سنی 18 سال ، یعنی بزرگسالان می رسید ، که دوره 4-6 سال را پوشش می دهد. شما باید 3 الی 4 ساعت در روز و حداقل 5 روز در هفته این ورزش را تمرین کنید، تا به سطح و هدف دلخواهتان دست یابید.
قوانین ورزش تیراندازی با کمان چیست؟

تیراندازی با کمان یکی از ورزشهای پرطرفداری است که در کشور ما نیز به شدت در حال توسعه و پیشرفت است. خاستگاه ورزش تیراندازی با کمان به دوران باستان برمی گردد، به طوری که در زمان های قدیم از تیر و کمان برای شکار استفاده می شد. اما امروزه تیراندازی با کمان یک ورزش است که حتی در مسابقات جهانی المپیک نیز انجام می شود. مهمترین اصل در ورزش تیراندازی با کمان ، یک کمان درجه یک و خوب است. کمان خوب باعث می شود که تیر خوب پیش برود.
همانطور که هر رشته ورزشی دارای قوانین منحصر به فردی است ، ورزش تیراندازی با کمان نیز دارای قوانین خاصی می باشد که برخی از آن ها به شرح زیر است:
1. اهداف کمانداران توسط داور تعیین می شود.
2. ورزشکاران قبل از شروع مسابقات با یکدیگر همسان می شوند.
3. یک خط تیراندازی مشخص می شود و از پشت این خط ورزشکاران باید به هدف تیر بزنند و نباید از خط تیراندازی فراتر روند.
4. زمان پرتاب تیر تعیین شده است.
5. تیر باید با پرتاب شدن در هوا به هدف برسد.
هدف:
اهداف، سطوحی هستند که می توانند تیرها را متوقف کنند و روی آنها دایره های در هم تنیده با رنگ های مختلف کشیده شده است. مقدار عددی وسط ترین دایره 10 است. هر دایره به سمت خارج یک عدد کاهش می یابد. هر دو دایره در یک رنگ، 10 و 9 زرد، 8 و 7 قرمز، 6 و 5 آبی، 4 و 3 سیاه، 2 و 1 سفید رنگ آمیزی شده اند. قطر هدف و دایره ها با توجه به فاصله ای که از آن شلیک می شود متفاوت است.
مروری بر تاریخچه تیراندازی با کمان

تصور می شود که تیراندازی با کمان یعنی استفاده از کمان زهی برای راندن تیرها به سمت هدف، از هزاران سال پیش، حتی 20000 سال قبل از میلاد مسیح ، قدمت داشته باشد. هزاران سال بسیاری از مردم از تیر و کمان به عنوان یک ابزار شکار و مبارزه استفاده می کردند. از مصریان باستان گرفته تا سلسله شانگ چین (1766-1027 قبل از میلاد) ، از ارتش آتیلا هون تا تمدن های بزرگ آشوریان و ایرانیان ، تیراندازی با کمان را به عنوان یکی از اصلی ترین ورزش های رزمی می شناختند و برای مهارت یافتن در آن پیوسته تمرین می کردند.
نیاز به تسلط بر تیراندازی با کمان برای شکارچیان و سربازان، به ناچار منجر به تمرین و گسترده تر شدن این هنر شد، که در نهایت به برگزاری مسابقات با شرکت 3000 شرکت کننده منجر شد ، اولین مسابقات این رشته در سال 1583 در فینزبری انگلستان برگزار شد. توسعه سایر سلاح های جنگی باعث شد تیراندازی با کمان جذابیت خود را در میدان جنگ از دست بدهد و به عنوان یک تفریح و مسابقه محبوبیت بیشتری پیدا کند.
تیراندازی با کمان ابتدا به عنوان یک ورزش المپیکی برای مردان در سال 1900 و سپس برای زنان نیز در سال 1904 که یکی از قدیمی ترین ورزشهای زنان در رقابت های بین المللی بود، گنجانده شد. سپس برای چند دهه کنار گذاشته شد تا دوباره در سالهای 1908 و 1920 و سپس در 1972 دوباره به میدان رقابت ها بازگشت. تیراندازی با کمان یک ورزش تمرینی است، به این معنی که این مهارت بیشتر تمرین استفاده از کمان و تیر است و بایستی به صورت مکرر تمرین و تکرار شود تا به یک تیرانداز حاذق و ماهر تبدیل شوید. جهت پیدا کردن تخصصی ترین باشگاه تیراندازی با کمان برای کودکان و بزرگسالان می توانید به آدرس سایت benkoy.com مراجعه نمایید.
معمولا این ورزش به تنهایی انجام می شود. با این حال، سطوح و انواع مختلفی از این ورزش وجود دارد و ممکن است در تیم های 5-10 نفره نیز تشکیل شود ، جایی که آنها به صورت جمعی سعی می کنند با به دست آوردن امتیازات بیشتر، تیم های دیگر را شکست دهند.
قوانین مسابقات FITA

در طول مسابقات تیراندازی با کمان ، داوران هر ورزشکار را با یکی از اهداف از پیش شماره گذاری شده مطابقت می دهند. هر ورزشکار تعداد تیرهای تعیین شده توسط قوانین را پرتاب می کند. همچنین محدودیت زمانی وجود دارد که نباید با توجه به تعداد تیرهای پرتاب شده از آن تجاوز کرد. با سوت داوران اعلام می شود که ورزشکاران به خط پرتاب بیایند و برای جمع کردن تیرها به سمت اهداف بروند.
برداشتن تیرها از روی هدف توسط ورزشکاران و به همراهی داور انجام می شود. امتیازات بر اساس فرم هایی که برای این منظور تهیه شده اند ، به ترتیب از بیشترین تا کمترین امتیاز نوشته می شوند. این فرم ها معمولا به کمانداران داده می شود و گاهی به هدف متصل می شوند. در حالی که داور امتیازات تیر های پرتاب شده را ارزیابی می کند ، اگر تیر در مرز بین دو منطقه که امتیاز جداگانه ای دارند، اصابت کرده باشد، امتیاز بیشتر برای ورزشکار لحاظ می شود. در صورت بروز هرگونه اختلاف نظر در نقطه اصابت تیر، داور حاضر در نزدیکی هدف با دقت بررسی کرده و تصمیم گیری بر عهده اوست. به همین علت ، هنگام شمارش و محاسبه نقاط تیرهایی که به هدف زده شده اند، لمس، تکان دادن و یا برداشتن تیر تا قبل از ثبت امتیاز توسط داور، غیرقانونی است.

تیرهایی که از زمین پرتاب شده و به هدف اصابت می کنند، صفر امتیاز محسوب می شوند. اگر یک تیر به طور کامل کاغذ هدف را سوراخ کند و به عقب برود، در قسمت ارتعاشی پشت این کاغذ متوقف شده و مجدد از پشت به جلو رانده می شود و امتیاز از روی کاغذ مورد نظر خوانده می شود. اما در موارد نادری که تیر قسمت ارتعاشی را نیز سوراخ کرد و رد شد و توسط یکی از داوران یا یکی از کمانداران شرکت کننده دیده شد، امتیاز 7 برای این تیر در نظر گرفته می شود. اگر تیر پرتاب شده به هدف برخورد کند اما نتواند کاغذ مورد نظر را سوراخ کرده و بر روی آن بماند، در ناحیه ای که تیر به آن اصابت کرده است و رد تیر دیده میشود ، امتیاز داده خواهد شد. ورزشکاری که به هر دلیلی به هدفی غیر از هدفی که داور برای او تعیین کرده است ، تیر بزند ، نمی تواند از آن تیر امتیاز بگیرد.
اگر یک شرکت کننده بیشتر از تعداد تیرهای تعیین شده تیر بزند ، به عنوان مثال ، اگر 7 تیر را در یک سری که 6 تیر باید پرتاب می کرد، پرتاب کند، تیر با بالاترین نمره از ارزیابی امتیازات او حذف می شود. اگر یک ورزشکار نیز متوجه شود که تیرهای کمتری از آنچه باید، پرتاب کرده است، پس از به صدا در آمدن سوت برای نشان دادن پایان تیراندازی ها ، دیگر نمی تواند تیر آخر خود را بیاندازد و این حق از بین رفته تلقی می شود. اگر پس از علامت پایان، تیر را پرتاب کند ، یکی از بیشترین امتیازات وی از تیرهای روی هدف، از ارزیابی حذف می شود.
نظرات
آراد | یکشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۲
میخواستم بپرسم کسی که راست دست هست حتما باید کمان رو با دست چپ بگیره؟
Kosar | پنج شنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۲
اگه از سن بیست سالگی شروع کنم به جایی میرسم از این ورزش ؟؟
ماریا صالحی | سه شنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۲
سلام دخترم ده سالشه بشدت علاقمند به تیراندازبا کمان هست طوری مرتب با اشیا و وسایل دوربرش کمانهای مختلفی درست میکنه و با آنها تمرین میکنه .اما متاسفانه دچار آستیگماتی از هر دو چشم هست میخواستمبدون این مورد تاثیر در این رشته داره آیا متونه این رشته کار کنه یا خیر
عالیه | یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱
به من کمک کرد