راهنمای خرید لوازم آشپزخانه
فروشگاههای مبلمان و لوازم داخلی منزل
آشپزخانه یکی از مهم ترین بخش های هر خانه است که علاوه بر ایجاد محیط مناسب برای آشپزی و تهیه خوراک، در طراحی دکوراسیون و زیبایی نمای خانه تاثیر دارد. بنابراین توجه به لوازم آشپزخانه از دو جنبه اهمیت دارد که لزوم شناخت و آگاهی درباره اسباب و اثاثیه این بخش از خانه را می رساند.

مقدمه ای در بررسی لوازم آشپزخانه
تجهیزات پخت و پز
لوازم نگهدارنده و تامین کننده مواد اولیه
لوازم آشپزخانه شوینده و بهداشتی
مقدمه ای در بررسی لوازم آشپزخانه
لوازم آشپزخانه عبارتند از مجموعه وسایلی که برای انبار کردن مواد غذایی خام، پخت و پز غذاهای گوناگون و تهیه انواع خوراکی و نوشیدنی و نگهداری از آنها بکار گرفته می شوند. بدین ترتیب طیف گسترده ای از اسباب و اثاث در آشپزخانه وجود دارد که با توجه به اولویت اهمیت آنها باید در انتخاب جنس، کیفیت و برند وسایل دقت شود تا ضمن صرفه جویی در هزینه، حداکثر بهره مندی را برای مصرف کننده داشته باشد. در این راستا توصیه می شود ابتدا وسایل ضروری و پرکاربرد با کیفیت عالی خریداری شود و در ادامه تجهیزات تزیینی و کم کاربرد یا با کاربرد خاص، به مجموعه لوازم آشپزخانه اضافه شود. بهتر است هر کس یا هر خانواده با توجه به سبک زندگی خودش و فارغ از آنچه عرف جامعه است، تجهیزات آشپزخانه را انتخاب و خریداری کند. بدیهی است برخی وسایل عمومی و برای همه ضروری است مثل یخچال و اجاق گاز اما مثلا برای کسی که قهوه در رژیم غذایی اش جایی ندارد، خرید قهوه ساز لزومی ندارد.
در ادامه لوازم آشپزخانه را به ترتیب درجه اهمیت دسته بندی و نکاتی را برای هر دسته بیان میکنیم.
تجهیزات پخت و پز

اصلی ترین کار در آشپزخانه، تهیه و پخت خوراکی و نوشیدنی های گوناگون است و اسباب مناسب، موثرترین دستیارِ آشپز، در آماده کردن غذاهای خوشمزه هستند. پس اگر به آشپزی علاقه مند هستید بهتر است این بخش از لوازم آشپزخانه را به خوبی بشناسید.
اجاق گاز ابزار کلیدی در طبخ غذاست که به منظور سرخ کردن، جوشاندن، آب پز کردن و تفت دادن مواد غذایی گوناگون به کار می رود. آشپزهای حرفه ای به خوبی می دانند که برای هر ماده غذایی چه روش و چه میزان حرارت لازم است. پس تعداد شعله، میزان گازدهی، شدت حرارت و شکل و اندازه هر شعله در اجاق گاز باید متناسب با نیاز آشپزی تعیین شود.
اجاق گاز از نظر شکل ظاهری در دو مدل کابینتی، رومیزی و صفحه ای تولید می شود.
مدل کابینتی شامل محفظه ای دردار زیر گاز است که در مدل های قدیمی، توخالی و دارای قفسه بندی برای انبار کردن لوازم آشپزخانه می باشد. در طراحی مدل های جدید از این فضا برای قرار دادن سیستم فر، کباب پز، و سرخ کن بزرگ استفاده شده است.
اجاق گاز رومیزی برای دکوراسیون مدرن و مناسب فضای کم طراحی شده است. این اجاق در مدل های قدیمی تر دارای پایه و در مدل های جدید به شکل یک صفحه تخت می باشد. گفتنی است چنین اجاق گازی فقط برای آشپزی معمولی کاربرد دارد و برای گریل کردن، کباب کردن و دیگر روش های طبخ غذا باید در کنار آن، ماکروویو یا مایکروفر به صورت جداگانه تهیه شود.

اجاق گاز به هر شکلی که باشد از نظر منبع انرژی، به انواع گازی، برق و ترکیبی طبقه بندی می شود. با توجه به هزینه های زیاد گاز و برق و همچنین احتمال قطع شدن هر کدام، مدل ترکیبی با ایجاد تعادلی در مصرف هر دو منبع انرژی، مقرون به صرفه است.
همچنین پرکاربردترین مواد در ساخت اجاق گاز، استیل، شیشه و سرامیک هستند که علاوه بر مقاومت حرارتی زیاد، دارای جلوه براق و زیبایی نیز هستند.
از دیگر لوازم آشپزخانه در بخش پخت و پز، کتری برقی، زودپز، آرام پز، چای ساز، قهوه ساز، کیک پز و امثال اینها را می توان نام برد که در کنار اجاق گاز در تهیه غذا و نوشیدنی به کار گرفته می شوند. اغلب این وسایل برقی و دارای کنترل هوشمند برای مدت زمان و میزان حرارت هستند. وجود این چنین وسایلی در زندگی امروز، لازم به نظر می رسد با این حال برخی ترجیح می دهند بیشتر کارها را با همان اجاق گاز انجام دهند. توصیه می شود در خرید این لوازم آشپزخانه، میزان مصرف برق، گارانتی و خدمات پس از فروش هرکدام را در نظر بگیرید.
ظروف پخت و پز نظیر قابلمه؛ دیگ، ماهیتابه و غیره آن دسته از لوازم آشپزخانه هستند که بر لذت آشپزی تاثیر زیادی دارند. این ظروف در جنس های متنوعی تولید می شوند که از آن جمله، استیل ضد زنگ، چدن، روی، آلومینیوم، مس، گرانیت، تفلون و شیشه را می توان نام برد. مهم ترین مزیت استیل آن است که با غذا ترکیب نمی شود در حالی که ظروف مسی اگر به طور مرتب نگهداری و مراقبت نشوند با ماده غذایی در حرارت بالا واکنش داده و موجب تغییر در طعم غذا می شود.

استیل انتقال حرارت خوبی ندارد به همین دلیل ایجاد حرارت یکنواخت و پخت در دماهای پایین، در ظروف چدن و آلومینیوم بهتر انجام می شود با این حال استحکام زیاد، شستشو و نگهداری آسان و مقاومت در برابر خوردگی و لکه از مزایای مهم ظروف استیل است. گرانیت و تفلون با وجود مقاومت حرارتی مناسب و سطحی که غذا به آن نمی چسبد کاربرد زیادی دارند اما باید سه نکته را در نظر داشته باشید: اول اینکه این لوازم آشپزخانه، وزن سنگین تری دارند. دوم اینکه به حرارت بیشتری برای رسیدن به دمای مشابه در ظروف فلزی نیاز دارند و این خود موجب افزایش مصرف انرژی می شود.
مورد آخر اینکه خراشیدگی و از بین رفتن لعاب کف ظرف، سبب امکان انجام واکنش شیمیایی به هنگام طبخ و ریسک ابتلا به بیماری می شود. با این توصیفات به نظر می رسد یک آشپز حرفه ای، متناسب با نوع غذا و روشی که در طبخ پیش می گیرد، باید جنس های گوناگون را بشناسد و از هرکدام به جای خود استفاده کند. برای خانواده ها نیز بسته به تنوع آشپزی ممکن است دو یا چند جنس مختلف تهیه شود که با شناخت صحیح از مزایا و معایب هرکدام، در جای مناسب استفاده خواهند شد.
لوازم نگهدارنده و تامین کننده مواد اولیه

اولین دسته از لوازم آشپزخانه در این بخش شامل یخچال، چرخ گوشت، خردکن، مخلوط کن، آسیاب و امثال اینها می باشد. اغلب تجهیزات این دسته، با برق کار می کنند بنابراین در نظر گرفتن میزان مصرف برق در هر کدام مهم است. در مرحله بعد کیفیت عملکرد دستگاه باید بررسی شود. دستگاه هایی که استهلاک قطعات آنها زیاد است، هزینه تعمیر و نگهداری بالایی نیز در پی دارند. بنابراین با دقت در کیفیت قطعات بکار رفته و همچنین گارانتی محصولات می توان در این زمینه محصول بهینه را انتخاب کرد.
چنانچه قصد خرید یخچال را داشته باشید راهنمای خرید یخچال را از دست ندهید.
همچنین حجم و ظرفیت هر دستگاه با توجه به نیاز کاربر باید تعیین شود. مثلا برای یک خانواده چهار نفره یخچال 18 تا 22 فوت مناسب است. بیشتر از این موجب افزایش مصرف برق و اشغال بیهوده فضا می شود. کمتر از این هم موجب بیرون ماندن خوراکی ها و یا فشار بیش از حد و افزایش استهلاک یخچال می شود. این نکته برای سایر لوازم آشپزخانه در این بخش نیز باید لحاظ شود. مثلا اگر ظرفیت پارچ مخلوط کن دو نفره است و در یک خانواده پرجمعیت و یا در کاربری فروشگاهی از آن استفاده شود، خیلی زود مستهلک می شود. بهتر است پیش از انتخاب اینطور وسایل، حتما میزان کارکرد و حدود مجاز آن بررسی شود.

بخش دیگری از لوازم آشپزخانه نگهدارنده که برای ذخیره مواد اولیه و پسماند غذاهای تهیه شده، به کار میرود عبارتند از سطل، دبه، قوطی، آبکش، سبد و امثال اینها که معمولا از جنس پلاستیک هستند. در خرید این لوازم معمولا نیازی به گارانتی و تضمین کیفیت نیست اما توصیه می شود از برندهایی استفاده شود که در ساخت ظروف از پلاستیک مرغوب و کم خطر استفاده شده است. این ظروف اغلب برای مواد داغ مناسب نیستند و توصیه می شود برای موارد فریز کردن بررسی شود که ظرف بر اثر سرما دچار ترک خوردگی نشود. اگر ظرف دارای در و قفل است بررسی کنید که در هنگام بسته بودن، راه نفوذی برای حشرات ریز و یا نشت آب در آنها وجود نداشته باشد. همچنین بسته بودن کامل ظرف، موجب ماندگاری بیشتر و پیشگیری از بروز کپک و خرابی در ماده غذایی درون آن میشود.
ظروف پلاستیکی باید در ضمن استحکام، انعطاف کافی هم داشته باشند. خشکی بیش از حد موجب آسیب دیدن حتی در هنگام شستشو می شود.
لوازم آشپزخانه شوینده و بهداشتی

آخرین بخش از لوازم آشپزخانه هستند که در این نوشتار به آنها پرداخته می شود. لباسشویی و ظرفشویی دو وسیله مهم و کاربردی در آشپزخانه هستند. تمام بریز و بپاش و کثیف کاری در ظروف آشپزی و مرحله پس از آن یعنی خوردن، باید توسط ماشین ظرفشویی تمیز و مجددا مهیای استفاده شوند. بنابراین مهم ترین نکته در ماشین ظرفشویی، ظرفیت آن است که اگر در محیط منزل باشد، باید با توجه به تعداد افراد خانواده و اگر در محیط رستوران و مانند آن باشد، باید با در نظر گرفتن میزان ظروف، تعداد استفاده در روز و مدت زمان کارکرد در هر بار تعیین شود. همین مسئله در خصوص ماشین لباسشویی نیز باید مراعات گردد. پس از این، با توجه به مصرف برق و جنس تجهیزات به کار رفته در این لوازم آشپزخانه، بهتر است از میان برندهای معتبر و با خدمات پس از فروش مناسب، انتخاب شوند. برای توضیحات بیشتر نیز می توانید راهنمای خرید ماشین لباسشویی مراجعه کنید. فراموش نکنید که محل استقرار این تجهیزات و لوله و اتصالات مناسب برای آبگیری و تخلیه فاضلاب تولید شده در آنها را از تعیین نمایید و در هنگام خرید محدودیت های احتمالی در نصب و راه اندازی را بررسی و متناسب با آن انتخاب کنید. برای زیبایی بیشتر و داشتن همخوانی وسایل آشپزخانه می توانید تناسب رنگ وسایل آشپزخانه را با کابینت آشپزخانه در نظر بگیرید.
از دیگر لوازم آشپزخانه بخش بهداشتی، می توان ظرف نگهدارنده مایع ظرفشویی و اسکاچ و امثال اینها را نام برد که در جنس های فلزی و پلاستیکی در طرح و شکل های گوناگونی تولید و عرضه می شوند.

نظرات